Verslag RYLA RC Overpelt N-L oktober 2017

Sunday, 19 November 2017
Positieve vibes en veel verbinding na onze tweedaagse...Positieve vibes en veel verbinding na onze tweedaagse...

RYLA: de universiteit van de kwetsbaarheid…

Tijdens het laatste weekend van oktober 2017 organiseerde RC Overpelt Noord-Limburg een residentiële weekendtraining voor 19 jongvolwassenen tussen de 22 en  de 28 jaar. RYLA, binnen Rotary wel bekend als Rotary Youth Leaders Award, staat vanzelfsprekend in het teken van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

De tagline van ons programma draaide rond leiderschap en ”verbindende”, zeg maar “geweldloze”, communicatie.  Mensen voelen zich “verbonden” in hun communicatie wanneer alle partijen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. De geweldloze dimensie ervan draait rond communiceren – zeggen wat je te zeggen hebt - zonder te oordelen… doe daar nog een vleugje kwetsbaarheid en nederigheid bovenop en je krijgt een heerlijk verbindende communicatiecocktail.    

Marc Van den Eede - PR RC Overpelt - Noord-Limburg


Report

Ons programma vond plaats op een locatie op maat van het programma.  De 2 opleidingsdagen gingen namelijk door in het Huis Over Grenzen in Lommel, grenzend aan het Duitse kerkhof, waar maar liefst  39.106 Duitse soldaten begraven liggen…  

Toen onze Joods-Nederlandse gastspreker Miel Andriesse over zijn leven tijdens en na de oorlog kwam vertellen, werd het ook bij de jongelingen-Rylariërs heel erg stil…  de ouders van Miel zijn vermoord in de oorlog in Auswitch.  Miel heeft zijn ouders nooit gekend en werd gelukkig goed opgevangen in gastgezinnen. Miel heeft zijn verleden leren accepteren… en geeft zelfs lezingen aan Duitse kinderen.  Nooit een straffer voorbeeld van aanvaarden en los laten geweten.

Naast Miel Andriesse mochten de deelnemers en hun begeleiders genieten van nog 3 andere topsprekers… Toptrainer (in sales) Yves Roelens bracht een energybooster van jewelste rond zelfleiderschap, Marion Van Zon vertelde op een heel kwetsbare manier over haar eigen leiderschapsontwikkeling binnen de groep Van Zon en afsluitend deelde Johan Thys ook nog zijn richtinggevende leiderschapswijsheden met de groep.

Op zaterdagavond werd een 12-gangendiner georganiseerd door vriend en topkok Johan Thys, samen met een 9-tal vrienden en vriendinnen van Rotary Overpelt Noord-Limburg. En of het top was… Tijdens het extra uur (dankzij de overgang zomer-winter) wisselden de Rylariërs verder vriendschappelijk uit bij kaarslicht…    

Het programma bestond voor de rest uit tal van interactieve workshops (gefaciliteerd door 4 begeleiders) rond verbindende communicatie, een stevige wandelzoektocht in het Kattenbos (een aanrader) en tal van creatieve oefeningen binnen- en buitenshuis. Op zondagochtend brachten de 4 groepen elke een eigen sketch over hun ervaringen en lessons learned…

Op het einde van het optreden van de 4e groep werden we met z’n allen in een kring uitgenodigd.  Onder begeleiding van deelnemer én muzikaal talent Eloy Moonen (uitgezonden door RC Weert) zongen we in groep verbonden “Vriendschap” van Jan Smit… kunnen jullie zich dat kippenvelmoment voorstellen?

De Rylariërs trokken na een energiek weekend met een hoop extra inzichten, rond hun (zelf)leiderschap en communicatie enerzijds en een hoop positieve vibes anderzijds, terug naar de realiteit van elke dag.

De evaluaties spreken over een schitterende ervaring, leerrijk, intens, verrassend, aangrijpend, tevens vermoeiend, maar vooral de juiste keuze om hieraan deel te nemen… met de juiste sprekers, een heerlijk 12- gangen diner, de perfecte animatie en het feit dat over werkelijk alles was nagedacht.  Kortom, dit weekend werd een ervaring die we met z’n allen – zowel de deelnemers als de organisatoren - nooit zullen vergeten…  op naar de volgende!